
Matching Costs Guidance—LEA 
         
In order to build program capacity at the local level, cost sharing is required.  The Federal share 
of the foreign language program for each fiscal year is restricted to 50 percent of the total 
program.  For example, a local education agency (LEA) requesting $100,000 in Federal funding 
for its foreign language program each fiscal year must match that amount with $100,000 of non-
Federal funding for each year.  The Secretary may determine whether the LEA does not have 
adequate resources to pay the non-Federal share of the cost of the activities.  While a waiver 
may be granted, it is recommended that the LEA share the cost of the foreign language program 
to the extent possible.  
 
Applicants should review the provision of EDGAR concerning matching because the 
questions and answers below do not fully discuss all provisions of that regulation. 
Non-regulatory guidance (Q & As): 
  
Q.  May a percentage of the school principal’s salary be counted as matching for the FLAP 
program? 
 
A.  It depends on the circumstances.  If the principal of the school will be doing something specific 
for the foreign language program, the portion of that salary that directly benefits the foreign 
language program could be included in matching. 
 
Q.  May the salaries of foreign language teachers currently teaching in a school program be used 
to fulfill the matching requirement? 
 
A.  It depends on the situation.  For example, a school may have a current foreign language 
program in grades 1 and 2 with two teachers paid by the district.  They want to design a 
sequential foreign language program for grades 1 through 5 and hire additional teachers by 
applying for a FLAP grant.   The two teacher’s salaries, if paid by the district, could be counted as 
matching if the work they do is within the scope of the approved project   
 
Q.  How may the work of foreign language volunteers be applied towards the matching 
requirement? 
 
A.  Unpaid services provided by volunteers may be valued at rates consistent with staff ordinarily 
paid for similar work in the applicant’s organization. 
 
Q.  Does matching for the FLAP program have to be new funds, or can it be from funds 
the LEA is currently using to support foreign language education?   
 
A.  Matching funds are not limited to new funds.  An LEA, to the degree it has current 
expenditures and will continue those expenditures during the project period, would be 
allowed to count those as matching expenditures in their FLAP application.  
 
Q.  If an LEA is planning a project, can its partner, an institution of higher education 
(IHE), provide a portion of the match?   
 
A.  The statute states that the Federal share shall be 50%.  As long as the other 50% is 
from a non-Federal source and entity, the project partner may provide a portion of that 
share.  However, since it is a grant to the LEA, the LEA is responsible for the match 
being provided, and would be held liable if it were not. 
 
Q.  May Federal grant funds be used for the matching requirements of another Federal grant? 
 



A.  Unless authorized by statute, Federal grant funds may not be used to fulfill the matching 
requirements of another Federal grant.   This prohibition does not include this section,  
general revenue sharing funds distributed under 31 U.S.C. 6702. 
 
Q.  May items used for cost sharing in another Federal grant be used to satisfy the cost-sharing 
requirement of the FLAP grant? 
 
A.  A cost sharing contribution may be counted as cost sharing towards only one Federal project. 
 
 
The Education Department General Administrative Regulations 34 CFR 80.24 addresses 
Federal matching or cost sharing requirements.   
 
Sec. 80.24  Matching or cost sharing. 
 
    (a) Basic rule: Costs and contributions acceptable. With the  
qualifications and exceptions listed in paragraph (b) of this section, a  
matching or cost sharing requirement may be satisfied by either or both  
of the following:    (1) Allowable costs incurred by the grantee, subgrantee or a cost- 
type contractor under the assistance agreement. This includes allowable  
costs borne by non-Federal grants or by others cash donations from non- 
Federal third parties. 
    (2) The value of third party in-kind contributions applicable to the  
period to which the cost sharing or matching requirements applies. 
    (b) Qualifications and exceptions--(1) Costs borne by other Federal  
grant agreements. Except as provided by Federal statute, a cost sharing  
or matching requirement may not be met by costs borne by another Federal  
grant. This prohibition does not apply to income earned by a grantee or  
subgrantee from a contract awarded under another Federal grant. 
    (2) General revenue sharing. For the purpose of this section,  
general revenue sharing funds distributed under 31 U.S.C. 6702 are not  
considered Federal grant funds. 
    (3) Cost or contributions counted towards other Federal costs- 
sharing requirements. Neither costs nor the values of third party in- 
kind contributions may count towards satisfying a cost sharing or  
matching requirement of a grant agreement if they have been or will be  
counted towards satisfying a cost sharing or matching requirement of  
another Federal grant agreement, a Federal procurement contract, or any  
other award of Federal funds. 
    (4) Costs financed by program income. Costs financed by program  
income, as defined in Sec. 80.25, shall not count towards satisfying a  
cost sharing or matching requirement unless they are expressly permitted  
in the terms of the assistance agreement. (This use of general program  
income is described in Sec. 80.25(g).) 
    (5) Services or property financed by income earned by contractors.  
Contractors under a grant may earn income from the activities carried  
out under the contract in addition to the amounts earned from the party  
awarding the contract. No costs of services or property supported by  
this income may count toward satisfying a cost sharing or matching  
requirement unless other provisions of the grant agreement expressly  
permit this kind of income to be used to meet the requirement. 
    (6) Records. Costs and third party in-kind contributions counting  
towards satisfying a cost sharing or matching requirement must be  
verifiable from the records of grantees and subgrantee or cost-type  
contractors. These records must show how the value placed on third party  
in-kind contributions was derived. To the extent feasible, volunteer  



services will be supported by the same methods that the organization  
uses to support the allocability of regular personnel costs. 
    (7) Special standards for third party in-kind contributions. (i)  
Third party in-kind contributions count towards satisfying a cost  
sharing or matching requirement only where, if the party receiving the  
contributions were to pay for them, the payments would be allowable  
costs. 
    (ii) Some third party in-kind contributions are goods and services  
that, if the grantee, subgrantee, or contractor receiving the  
contribution had to pay for them, the payments would have been an  
indirect costs. Costs sharing or matching credit for such contributions  
shall be given only if the grantee, subgrantee, or contractor has  
established, along with its regular indirect cost rate, a special rate  
for allocating to individual projects or programs the value of the  
contributions. 
    (iii) A third party in-kind contribution to a fixed-price contract  
may count towards satisfying a cost sharing or matching requirement only  
if it results in: 
    (A) An increase in the services or property provided under the  
contract (without additional cost to the grantee or subgrantee) or 
    (B) A cost savings to the grantee or subgrantee. 
    (iv) The values placed on third party in-kind contributions for cost  
sharing or matching purposes will conform to the rules in the succeeding  
sections of this part. If a third party in-kind contribution is a type  
not treated in those sections, the value placed upon it shall be fair  
and reasonable. 
    (c) Valuation of donated services--(1) Volunteer services. Unpaid  
services provided to a grantee or subgrantee by individuals will be  
valued at rates consistent with those ordinarily paid for similar work  
in the grantee's or subgrantee's organization. If the grantee or  
subgrantee does not have employees performing similar work, the rates  
will be consistent with those ordinarily paid by other employers for  
similar work in the same labor market. In either case, a reasonable  
amount for fringe benefits may be included in the valuation. 
    (2) Employees of other organizations. When an employer other than a  
grantee, subgrantee, or cost-type contractor furnishes free of charge  
the services of an employee in the employee's normal line of work, the  
services will be valued at the employee's regular rate of pay exclusive  
of the employee's fringe benefits and overhead costs. If the services  
are in a different line of work, paragraph (c)(1) of this section  
applies. 
    (d) Valuation of third party donated supplies and loaned equipment  
or space. (1) If a third party donates supplies, the contribution will  
be valued at the market value of the supplies at the time of donation. 
    (2) If a third party donates the use of equipment or space in a  
building but retains title, the contribution will be valued at the fair  
rental rate of the equipment or space. 
    (e) Valuation of third party donated equipment, buildings, and land.  
If a third party donates equipment, buildings, or land, and title passes  
to a grantee or subgrantee, the treatment of the donated property will  
depend upon the purpose of the grant or subgrant, as follows: 
    (1) Awards for capital expenditures. If the purpose of the grant or  
subgrant is to assist the grantee or subgrantee in the acquisition of  
property, the market value of that property at the time of donation may  
be counted as cost sharing or matching, 
    (2) Other awards. If assisting in the acquisition of property is not  



the purpose of the grant or subgrant, paragraphs (e)(2) (i) and (ii) of  
this section apply: 
    (i) If approval is obtained from the awarding agency, the market  
value at the time of donation of the donated equipment or buildings and  
the fair rental rate of the donated land may be counted as cost sharing  
or matching. In the case of a subgrant, the terms of the grant agreement  
may require that the approval be obtained from the Federal agency as  
well as the grantee. In all cases, the approval may be given only if a  
purchase of the equipment or rental of the land would be approved as an  
allowable direct cost. If any part of the donated property was acquired  
with Federal funds, only the non-federal share of the property may be  
counted as cost-sharing or matching. 
    (ii) If approval is not obtained under paragraph (e)(2)(i) of this  
section, no amount may be counted for donated land, and only  
depreciation or use allowances may be counted for donated equipment and  
buildings. The depreciation or use allowances for this property are not  
treated as third party in-kind contributions. Instead, they are treated  
as costs incurred by the grantee or subgrantee. They are computed and  
allocated (usually as indirect costs) in accordance with the cost  
principles specified in Sec. 80.22, in the same way as depreciation or  
use allowances for purchased equipment and buildings. The amount of  
depreciation or use allowances for donated equipment and buildings is  
based on the property's market value at the time it was donated. 
    (f) Valuation of grantee or subgrantee donated real property for  
construction/acquisition. If a grantee or subgrantee donates real  
property for a construction or facilities acquisition project, the  
current market value of that property may be counted as cost sharing or  
matching. If any part of the donated property was acquired with Federal  
funds, only the non-federal share of the property may be counted as cost  
sharing or matching. 
    (g) Appraisal of real property. In some cases under paragraphs (d),  
(e) and (f) of this section, it will be necessary to establish the  
market value of land or a building or the fair rental rate of land or of  
space in a building. In these cases, the Federal agency may require the  
market value or fair rental value be set by an independent appraiser,  
and that the value or rate be certified by the grantee. This requirement  
will also be imposed by the grantee on subgrantees. 
 
(Approved by the Office of Management and Budget under control number  
1880-0517) 
 
(Authority: 20 U.S.C. 3474; OMB Circular A-102) 
 
[53 FR 8071 and 8087, Mar. 11, 1988, as amended at 53 FR 49143, Dec. 6,  
1988] 
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